вторник, 18 февруари 2014 г.

Цена на капитала (Cost of capital) 2012/2013

Едно проучване на KPMG от миналата година дава полезна информация за цената на капитала при тестове за обезценка в няколко развити европейски страни, както и на отделни нейни елементи, вкл.:

  • безрискова норма (~3.1%)
  • премия за пазарен риск (~5.2%)
  • странови риск (~1%-4%) и др.
На тази база, средни стойности на цената на собствения капитала е била между 7.7%-9.6%, а цената на дълга - около 5.4%. Така средната средно-претеглена цена на капитала (weighted average cost of capital - WACC) се движи между 5.8%-8.8% (средна:7.9%).
Прави впечатление, че показаните стойности не са ниски и са сравними с нива, които виждаме и в България. Може би има над какво да се замислим, когато калкулираме подобни показатели за български компании.
Във всеки случай - едно полезно четиво за всички оценители в България, не само като проучване за използването на отделни методи, но и като референтни стойности на отделни елементи и съответни цени на капитала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.