понеделник, 24 февруари 2014 г.

МВФ за България днес и утре

Една нова публикация на МВФ за България, в която намираме доста статистика и някои интересни изводи. Например:
  • Макроикономическа стабилност, която обаче сама по себе си не гарантира растеж.
  • Бавно възстановяване след икономическата криза.
  • Нужда от растеж. Ако не се предприемат „по-амбициозни“ структурни, политически и др. мерки и реформи, България ще достигне средното ниво на доходи в Европа след 40 години. И това при допускане, че няма да ни изненадат нови кризи, при които растежът ни да е под Европейския.

Основните рискове са свързани с бавните реформи, бавното възстановяване на Европа, забавяне на развиващите се пазари, нови стресове от Еврозоната, потенциално „отпускане на коланите“ с бюджета и необслужваните заеми и техния потенциален ефект върху цените на активите.
ViU коментар: както изглежда МВФ вижда външни рискове (от Европа, Еврозона и т.н.), който ние не управляваме и вътрешни рискове (реформи, фискална дисциплина и необслужвани заеми), които зависят в голяма степен от нас. За реформите и дисциплината си знаем – това винаги се повтаря (като мантра) от международните организации като основен подход за ускоряване на развитието. За първи път обаче виждаме тук дефиниран последния риск: необслужваните заеми и техния потенциален ефект върху цените на активите. Нивото на необслужените заеми в банковата система не е ниско (~17%) и една по-стриктна и агресивна политика от страна на банките (или БНБ) може да изкара на пазара хиляди активи, служили за обезпечения (апартаменти, парцели, предприятия и др.). Ако това стане – пазарът на недвижими имоти ще се наводни и цените ще тръгнат пак надолу (а ако очакваме такова събитие естествено няма да предприемем инвестиции сега). Според  МВФ за такова събитие има средна вероятност със средно голям очакван ефект.
Как да ускорим растежа? Според МВФ с три групи мерки:
  • Фискална дисциплина и стабилност и по-добро харчене на бюджета
  • Финансова стабилност и решаване на проблема с необслужваните заеми
  • Реформи в редица области (пазар на труда, пенсии, енергетика, железници и т.н.), борба с корупцията и политиките на „наши хора“.

ViU коментар: всичко това хубаво, но за да се пристъпи към реформи трябват поне две неща: (1) знание какво и как да се направи и (2) политическа воля. В допълнение, политиката по необслужваните заеми от доста време е „ни чул, ни видял“. Така че, за сега май си оставаме с „дисциплината“ и прехвърляне на горещия картоф…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.