сряда, 5 февруари 2014 г.

„Срокът да бъде 99 години“, а защо не 999?

В днешния брой на Капитал Дейли намираме изумително изказване на министър (на инвестиционното проектиране) Иван Данов:
Министър Иван Данов предлага приетият през 2012 г. Закон за публично-частното партньорство да бъде отменен. Най-големият проблем според Данов е правилото, че максималният срок за концесии е 35 години. Няма инвеститор, който да се съгласи да влезе в рисково предприятие за толкова кратък срок, отбеляза Данов. Той предлага срокът да се увеличи на 99 години по модела на други западни държави. Периодът 99 години е по-разпознаваем сред инвеститорите, мотивира се Данов.
Надявам се да става дума просто за липса на елементарна грамотност по темата за ПЧП. Може би министър Данов може да ни покаже кои други (!) западни държави имат такава практика? Или да каже кои инвеститори са поискали такъв срок? И защо е необходим толкова дълъг срок – нима министърът мисли, че при ПЧП или концесии са нужни 99 години, за да постигнем нужната възвръщаемост? Извинете - без последния въпрос – не мисля, че ще могат да отговорят. Но поне: как досега става концесии с тези срокове в България (пр. летищата в Бургас и Варна) а вече не може? Добре е министерството да знае, че срок от 99 години по същество е продажба (приватизация) а не ПЧП.
За да не сме голословни, повечето ПЧП проекти в нормалните държави определено не надхвърлят 30-35 години. Като бърз пример бихме посочили следните документи (Док1, Док2) където са посочени срокове на проекти в различни няколко държави.
Ситуацията става още по-интересна, предвид скорошната обществена поръчка на Министерство на финансите за консултант за разработване на някои подзаконови наредби и документи касаещи сегашния закон за ПЧП. Пак безсмислен труд и пари хвърлени на вятъра?
В заключение: ясно е, че и при това правителство няма да видим ПЧП проект. Причините са много, но най-важните: тотално неразбиране на темата, липса на политическа воля и желание за работа. Бих предложил поне да не се хаби експертен и финансов ресурс, който (както казват) недостига.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.