понеделник, 17 февруари 2014 г.

Тролове - кои са тези хора?

Троловете били грамадни и грозни същества от скандинавската митология, които ядат хора и камъни и се вкаменяват при слънчева светлина... добра метафора за Интернет троловете.
Едно ново проучване се опитва да "хвърли светлина" върху троловете, макар че се съмнявам да ги вкамени.
Тази графика (източник: Buckelsa, EE, Trapnellb, PD, Paulhusc, DL (2014). Trolls just want to have fun. Personality and Individual Differences) от него показва, че Интернет троловете определено проявяват признаци на т.н. Тъмна тетрада: макиавелизъм (да манипулираме и заблуждаваме другите), нарцисизъм (егоизъм), психопатия (липса на разкаяние/емпатия) и садъзъм (удоволствие от страданието на другите). Какво повече може да се каже за това какви хора са троловете... Мисля, че е добре да си даваме сметка, когато коментираме под дадена статия или отговаряме на хора/тролове по форуми...
Да добавя, че в нашумелия тези дни в българската преса случай с платени политически тролове вероятно тези признаци могат да се търсят в политиците, одобрили подобни практики, както и в собствениците на фирмите, които предоставят подобни услуги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.