петък, 14 февруари 2014 г.

Разходи за производство на енергия...2013

Един нов доклад на World Energy Council: World Energy Perspective, Cost of Energy Technologies дава интересна информация за развитието на енергийните технологии и най-вече за техните разходи. Например:

  • възобновяемите източници са бъдещето: в глобален мащаб, очакванията за растеж на енергийните технологии са най-вече в областта на вятър и соларни технологии.
  • цените на възобновяемите източници продължават да падат и някои технологии са абсолютни сравними с конвенционалните технологии. И България не е изключение. 

Следващата графика обобщава резултатите за т.н. изравнени разходи за електричество (levelised cost of electricity - LCOE) или с други думи цената на MWh, при която изграждането и оперирането в дългосрочен план на дадена технология е на границата на рентабилността (break even). Да отбележим, че LCOE отчита  разходите за строителство във времето, оперативните разходи (вкл. гориво), разходите за финансиране и нормална (10%) възвращаемост на инвеститора - не влизат някои важни разходи като разходи за балансиране, пренос и др. Така LCOE ни дава ориентир, колко би трябвало да е оптималната цена на MWh, която плащаме за производство от дадена технология, за да може да се реализира и използва икономически изгодно. Тя дава възможност да сравняваме различните технологии като пълни разходи за производство, за целия им живот.

Някои по-важни изводи от тази графика:
  • Може да има големи разлики в цените между различните държави и сценарии
  • Средните цени показват значителен спад на някои възобновяеми технологии - вкл. фотоволтаици, вятър, биомаса и др. На практика сега е по-евтино да произвеждаме от вятърни отколкото от ядрени централи.
  • Редица алтернативни технологии (геотермални, електричество от боклук) са вече доста евтини - дори по-евтини от водни централи.
Изводи за България:
  • националната ни стратегия за развитие на енергетиката вероятно трябва да се преосмисли в посока възобновяеми източници - само тогава можем да говорим за сериозна енергийна независимост на страната.
  • Не е лошо да се поддържа (технологично и като know-how) ядрената енергетика, но тя вероятно трябва да остане второстепенна, имайки предвид дългосрочните и разходи.
  • Предвид бързото намаляване на разходите/цените на възобновяемите източници, вероятно цялостният фокус трябва да е върху тях. Имаме достатъчно вятър, слънце, сметища и др., които в дългосрочен план могат да ни дадат ефективна и независима енергетика. Естествено, електропреносната и разпределителна система следва да се модернизират за работа с повече възобновяеми източници - вероятно и с нови ефективни балансиращи мощности.
  • Не бива да се забравят алтернативните технологии - специално за България такава би била и използването на сероводорода в Черно море, който (вече има научни проучвания) може да се развие като реална алтернатива на конвенционални централи.
  • Време е държавата да се заеме сериозно с енергетиката и да се игнорират стотиците интереси на различни "собственици", "търговци", "консултанти" и др., а също така и популисткото бездействие и субсидиране на цените - да не забравяме, че днешните "ниски" цени, ще ги платят утрешните потребители.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.