събота, 8 март 2014 г.

Високочестотна търговия (High Frequency Trading)...или как компютърът превзема борсите

Една интересна статия за това, че всъщност т.н. високоскоростна/високочестотна търговия (HFT) на борсите е просто едно голямо надлъгване. Тази търговия се извършва автоматично от сложни математически/статистически алгоритми с помощта на мощни компютри, свързани с ултра бързи връзки към дадената борсова платформа. По този начин компютърът реагира доста по-бързо от всеки друг (например брокер) на новини и събития, които имат ефект върху (например) дадена акция. Естествено, понеже всички големи играчи използват такива системи, надпреварата е кои ще измисли по-добър алгоритъм или кой ще използва по-добра връзка. Така в момента търговията се доминира от такива системи (според изследвания между от 50%-70% от общата търговия на акции например). 
Къде е проблемът? Ами има поне няколко:

  • Първо за обикновеният инвеститор – това е вид „такса“, защото той не може да реагира толкова бързо и естествено плаща по-висока цена, или продава на по-ниска цена. 
  • Второ, не е много ясно какви са пълните и страничните ефекти от тези системи – например те биха могли да манипулират пазара от само себе си. Ако поради някакво събитие (или бъг) тези системи реагират и започнат да продават масирано, може да се получи порочен кръг – резкият спад на цените задейства stop-loss поръчки и спадът се задълбочава, системите реагират с още продажби и още stop-loss поръчки… Звучи хипотетично? На 1 август 2012 г., при отваряне на борсата, HFT системата на инвестиционната фирма Knight Capital започва да подава поръчки за разнообразни продукти с огромна скорост. Малко след това се задействат другите HFT системи и брокери и обемът на търговията нараства бързо - задейства се и регулаторът (SEC). Knight Capital се опитва да спре програмата, която вече генерира загуби от по 10 млн. долара на минута. 45 минути по-късно, фирмата успява да изолира и спре кода, който причинява проблема. Резултатът: значително нарушаване на цените на 148 акции на NYSE и 440 млн. долара загуби за Knight Capital. Манипулирането на цените вероятно е довело до загуби и на други инвеститори, които са купили и продали на нереални цени. 
Но да се върнем на статията – там се дава и една интересна гледна точка, заимствана не от кой да е, а от легендарния треньор по баскетбол Ред Ауербах (издаван и на български). Как се придобива конкурентно предимство? Цитат: „…учудвам се [когато ме питат], защото отговорът е толкова очевиден. Мамите. Така че ако искате да имате конкурентно предимство – просто мамете“. Какво има предвид? Ако играете например футбол с по-бърз отбор, напоявате с вода терена, за да не могат да тичат. Ако играете на борсата, сложете си по-бърза система от конкурента и го изпреварете… Ако се върнем в България, ние това си го знаем, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.