понеделник, 11 ноември 2013 г.

Първа световна война - една статистика на трагедията...

Попадна ми една статистика на по-големите военни сили и загуби в Първата световна война...естествено и България е вътре с армия от 1.2 млн. души.
Следващата графика подрежда страните по проценти на убити и ранени, големината на кръговете показва големината на армиите.

Какво виждаме: въпреки загубата, от гледна точка на убити и ранени (която за мен е много важна точка) България изглежда "победител" - процентът на убитите и ранените е много по-нисък от всички останали активни участници (само САЩ са преди нас, по обясними причини).
За много хора големите военни победи (напр. Дойран) са показателни за уменията и силата на българската войска по това време. Според мен тази статистика е още по-важна. Тя показва умението да воюваш и да опазваш хората - когато печелиш и когато губиш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.