четвъртък, 12 септември 2013 г.

Неравенството в Харвард (и България) се увеличава

Интересна статия за това как Харвард става все по класово разделен: ако искаш да се впишеш в „средата“ трябва да харчиш на воля и да демонстрираш охолен живот. 
По интересното обаче (както завършва статията) е, че тези които са против това положение изглежда на смеят да застанат открито с имената си – вероятно поради страх, че това ще има последици както в университета, така и след него.
Кругмън (Link) коментира, че това е като общество, което е отровено от неравенството: наследеното богатство и връзки имат огромно значение и са често в ущърб на „долната“ класа.
За какво ми напомня това? Ами за нашата родина, където имането и връзките определят битието за години напред (в някаква степен подобно на годините на соц-а). Бърз пример: ето кратко сравнение на две деца с еднакви, средни умствени и физически качества, родени по едно и също време в две напълно различни семейства и примерното им развитие (на база доста мои наблюдения):


Иван Богатов
Иван Беден
Детска градина
Частна: понаучава английски,   плува добре, играе шах, има навици за свободно държание и комуникация
Държавна или гледан от баба:   познава цифрите
Начално и средно училище
Частно или добро държавно (английска/математическа гимназия, Американски колеж и др.): знае английски, владее немски, малко испански; добри познания по математика, история, физика и др.; добри връзки с перспективни съученици.
Случайно училище: почти отличник е, но не може да пише на български, срича по английски, математиката бива, за химия, физика и др. да не говорим.

Университет
Американски/английски университет, стажове в банки и международни корпорации
Български университет задължително с общежитие. Работи в дюнер, за да се издържа
Кариера
2-3 години в банка в Лондон. След това (с малко помощ от баща му) заема ръководен пост в голямата българска банка Х.
Не може да си намери работа по специалността 1 година. След стаж, става касиер в банка Х, клон Y в неголям български град.
И така нататък… сега помислете как може да очакваме, че ще се развие живота на децата на двамата Ивановци? Знам, че горното е малко „усреднено“ и стереотипно, и винаги има изключения, които да ме оборят, но задайте си въпроса, какво бихте направили вие за вашето дете и по кой-път бихте го повели.
А за все по-голямото неравенство – освен, че го усещаме, то е и статистически факт. Долната графика показва т.н. Коефициент на Джини (Gini), който показва какви са отклоненията между разпределението на населението и на дохода на населението (за повече информация: Link). Колкото по-висок индекс, толкова по-голямо неравенство.

Както се вижда - положението в България се влошава значително, особено след 2009 г. Към 2011 г. пред нас (в EU28) е само Латвия, но докато там положението се подобрява, при нас се влошава. Е и в Харвард де...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.