неделя, 15 септември 2013 г.

За гражданската война на пътя

Проблемът с (гражданската) война на пътя е известен.
Въпросът, който си зададохме е: как се развива във времето?
Обикновено медии и политици следят абсолютния брой катастрофи, загинали и др. или някакви индекси спрямо населението. Това обаче е подвеждащо защото в крайна сметка от шофирането (и уменията или злоупотребата на шофьорите) зависят и инцидентите. Затова съставих един (според мен) по индикативен индекс, който дели изразходваното гориво в транспорта на страна (в 1 000 тона петролен еквивалент) на броя смъртни случаи от катастрофи. Този индекс на практика показва на колко хиляди тона изразходвано гориво се пада един смъртен случай. Полезността на индекса е, че свързва реалната транспортна дейност (колкото повече транспортна активност - толкова повече изгорено гориво) с фаталните случаи, вместо да я съпоставя директно с население, регистрирани автомобили и др. Да кажем и че с напредването на технологията в годините, средната консумация (пр. на 100 км) намалява, което малко подценява транспортната активност измерена с гориво. Получената графика (данни: Евростат), с някои по-интересни за целите на дискусията страни е следната:

На графиката са показани само страните от ЕС, с които България е по-добре или горе-долу на едно ниво към 1991 г., с цел да се проследи развитието във времето. Какво се наблюдава:

  • Положението в България не се променя особено: на всеки около 20 хил. т. гориво имаме един фатален случай, както в 1991 г. така и в 2009 г. Поради споменатото подценяване, може би са изминати повече километри, но дори и така се вижда очевидно стабилната тенденция от година на година, за разлика от Европа (EU27).
  • Почти всички останали страни на графиката се подобряват и значително задминават нашата страна. Италия, Естония, с които сме почти заедно в 1991 г., в 2009 г. са много по напред.Очевиден е прогресът и на средното EU27, който се движи най-вече от значителния прогрес (не са на графиката) на развитите страни - Германия, Англия, Франция, скандинавски страни и др. Единствено май Латвия и Румъния са по-зле от нас, но дори и Латвия показва значителен напредък.

Тоест, отново сме на дъното на класацията (заедно с Румъния) като продължаваме упорито да воюваме, напук на развитието в цяла Европа. Нищо ново, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.