четвъртък, 22 август 2013 г.

Glencorrrrrr...една страшна история

След като Glencore купи Xstrata за USD 44.6 милиарда през май 2013 г., в последните си отчети компанията записа USD 7.7 милиарда загуба от обезценка на репутация.

Източник: Отчет

За не толкова запознатите, според счетоводните стандарти (IFRS или US GAAP) цената по една такава сделка следва да се разпредели между закупените идентифицируеми нетни активи (пр. дълготрайни активи, търговски марки, лицензи, концесионни договори и т.н.). Разликата между цената и всички тези активи (оценени по справедлива стойност) се отчита като репутация. Положителна репутация означава, че компанията е платила над справедливата стойности на основните активи, например защото счита че ще има значителни бъдещи синергии и др. Когато тази репутация се обезцени с близо USD 8 милиарда за такъв кратък срок, може да се направи заключението, че Glencore е надплатил поне USD 8 милиарда (според оценителите и одиторите) отколкото е трябвало ("поне" е защото има и други обезценки на активи)! Бившите собственици на Xstrata би трябвало да са доволни...

А поуките от тази страшна история са няколко: дори огромни компании с изключително професионално управление правят грешки (надявам се са грешки). Манията за растеж и икономическа мощ често водят до такива. Агресивните политики за придобивания, които в краткосрочен план лесно генерират растеж (и бонуси за мениджмънта), често (според академични изследвания, за които ще разкажем друг път) са безсмислени и вредни. Звучи ли познато?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.