сряда, 28 август 2013 г.

Планът за действие (или действието на плана) на правителството на Орешарски


А сега малко полит-икономика…според съвременните тенденции…
Неотдавна правителството на Орешарски представи програма и план за действие. Докато не са свалени, документите могат да бъдат намерени тук:
Интересни четива. Шегувам се.
Решихме да направим един по-различен анализ на тези текстове. Взехме т.н. план за действие. Ако допуснем, че всички мерки описани в този документ са доста важни и поради краткостта на документа, би следвало да не се влиза в излишни подробности, тогава би било интересно колко дейности, в какви направления са предвидени. При това положение, би било логично колкото повече мерки, толкова по-важно направление/област/сектор обект на плана. Следващата графика показва къде, колко мерки са предвидени (колкото по-голям (и зелен) правоъгълник, толкова повече мерки).

Очевидно най-важните области за правителството са пазара (29% от описаните мерки), публичния сектор (19%), вътрешната сигурност и правосъдие (15%). Образованието (2%), туризмът (1%), дори здравеопазването (8%) май са извън фокуса му. 
Още по-интересно е обаче какви мерки са предвидени в този план за действие.
Затова усложнихме още малко графика с политиките и сега тя показва и вида на мерките. За целта класифицирахме мерките в четири големи групи: 

  1. Промени в регулация, закони, контрол (в оранжево)
  2. Анализ, планиране, обсъждане, др. (в жълто)
  3. Мерки без конкретика: напр. „рестартиране” на ББР, пресичане на канали, мерки срещу контрабанда, подобряване на ефективността, насърчаване и др. (Светло зелено)
  4. По-конкретни мерки: напр. намаляване на админ. тежест, изграждане на системи, прилагане на мерки от програми, нови посолства и др. (По-тъмно зелено)

Файлът с класификацията може да бъде видян тук
Какво се оказва: и това правителство изглежда ще се занимава с анализи, стратегии, обсъждания и др. (45% от описаните дейности), промени в закони и регулации (35%). Някакви по-конкретни мерки (11%) или дори без особена конкретика (9%) явно не са толкова важни.
В обобщение: на база на този не толкова задълбочен анализ, всеки може да си направи изводи за целите, приоритетите и планираните дейности от това правителство. Аз лично не очаквам това правителство да отговори на моите очаквания за промени и на важните (според мен) задачи:

  1. Индикации за намерения за сериозни реформи и промени няма. Така необходими реформи и действия  в редица сектори и особено здравеопазване, образование, култура ще бъдат малко и най-вече под формата на регулативни промени и анализи. Трудните действия ще останат за някое следващо правителство?
  2. Най-големите проблеми изглежда все още са регулацията и липсата на анализи. Дори и в областите с повече мерки: пазар, публичен сектор, правосъдие, оранжевото и жълтото преобладават – може да очакваме повече закони, наредби, анализи и др. бих казал подготвителни дейности. И това правителство изглежда ще гаси огъня с наредби срещу паленето му (дано само не забрави, че и наредбите са хартия)?
  3. Липсва  конкретика, която да покаже какво точно ще се прави. Като че ли отново обществото ще гадае защо, какво и как ще се случва – дори малко по-конкретните мерки са описани с общи епитети като „рестартиране”, „спасяване”, „пресичане” и др. Или и правителството още не знае?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.