понеделник, 26 август 2013 г.

Економатика

Струва си да споменем една полезна блог-ова дискусия за математика и нейната роля в икономиката.
Ето няколко връзки към небезизвестните участници:

Спорът за това колко математика да учим, използваме и т.н. в икономиката е стар, но като че ли все повече автори и преподаватели застъпват идеята за по-малко математика, за сметка на повече психология, философия, история и др. Според мен проблемът не е в математиката и статистиката, а в начина, по който я използваме – ето няколко значителни проблема:
  • икономистите масово използват методи, които всъщност не разбират в дълбочина или като залегнали допускания – типичен случай са статистически методи, които имат определени допускания, за да дадат надеждни резултати
  • използват се манипулативно методи или извадки, за да се „докаже” дадена теза
  • често се бърка корелация с казуалност – напр. ако повече бебета се раждат напролет, надали щъркелите имат пръст в това (въпреки корелацията)
  • математиката (подобно на разни административни или научни титли – професор, академик, доктор и др.) се използва като аргумент в обществото, за „истинска наука”. Математизирането на проблемите носи доверие и престиж, най-вече сред хора, които изобщо не разбират нито проблема нито математизирането му.
Нека да уточня обаче: дали математиката е нужна на икономистите? Безспорно. Тя е форма на философия, чиста логика с невероятен потенциал за изграждането и развитието на критично (и не само) мислене. Това не е причина обаче да я използваме там където не е необходимо или не е адекватно, нали?

Както се казваше в оня виц:
Въпрос: Колко иконометрика трябват, за да се смени една крушка?

Отговор: Седем. Плюс-минус десет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.