вторник, 17 декември 2013 г.

За една необичайна корелация в цените...

Една интересна графика от икономистите на Credit Suisse показва поне няколко неща:

  • ако допуснем, че цените на енергийните ресурси влияят на останалите цени, това влияние намалява. Тоест, енергийните ресурси стават все по-малко значими (икономиката е много по-малко енергоемка / енерго-интензивна). 
  • след 2010 г. се наблюдава необичайна отрицателна корелация между енергийна и не-енергийна инфлацията. С други думи: когато едните цени (напр. цени на енергийни ресурси) се движат нагоре, другите (напр. цени на стоки и услуги) се движат надолу. Вероятно причините за тази странна връзка се крият в необичайната икономическа обстановка на пазара след 2010 г. - ниско търсене, слабо възстановяване, доста ниска инфлация и дори дефлация в цените на много продукти и услуги.
  • графиката ясно илюстрира и накъде отиват нещата: високо енерго-ефективни технологии, стоки и услуги ще бъдат във фокуса на следващите години. Това ще доведе до много по-ниско участие и значение на традиционните енергийни ресурси в световната икономика. Добре е да се замислим за това и ние в България, преди да построим n-броя атомни реактори.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.