четвъртък, 24 април 2014 г.

Как роботиката ще преобрази обществото ни

Една интересна статия за това как новите технологии и по специално роботиката ще преобразят нашето общество:

  1. Дронове: от наблюдения за военни и полицейски цели, през инспекция на посевите, до логистика и дори доставка на интернет. 
  2. Медицина: роботи ще извършват операции и сложни манипулации, диагностика и то на по-ниска "цена" от лекарите. Нещо повече, роботи-медици ще дадат възможност за достъп до първокласни услуги навсякъде по света.
  3. Протези и екзо-скелети. Роботите ще помогнат на хиляди хора да "проходят" с външни скелети, да използват механични ръце и крака за един по-лесен живот.
  4. Изкуствени помощници: с настъпването на изкуствения интелект, роботите ще стават все по-умни и адаптивни към нашите нужди - не само да ни помагат в кухнята, но и да контактуваме, споделяме и др.
  5. Автономни коли: забравете трафика, забравете катастрофите, забравете дори паркирането - вашата кола ще свърши всичко вместо вас. Нещо повече, вероятно ще изчезне част от пътната инфраструктура - например няма нужда от паркинг в центъра, ако колата може сама да ни остави и се паркира някъде другаде. И този процес вече  започна:
Интересни наблюдения и прогнози. Аз бих прибавил още 1-2:
  • Образование: роботът с отлични познания по китайски (и още 100 езика) няма да се умори да ви преподава и учи.
  • Услуги: роботът сервитьор е прецизен, бърз и не иска бакшиш; автономната кола-такси също; роботът строител работи денонощно...
Представете си икономическия ефект, например върху работната сила. Ще работят най-вече високо-образовани специалисти. Останалите? Ами зависи от обществото: в по-цивилизованите вероятно ще им плащат да си стоят в къщи..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.