петък, 11 април 2014 г.

Интернет във всичко

За тези, които се интересуват от тендециите в технологиите вече е ясно, че следващият голям бум ще бъде свързването на "всичко" с Интернет. Под "всичко" се има предвид, домашните уреди, лични вещи, дори дрехи. Едно за мен необичайно приложение обаче касае свързването на животни и то по икономически причини. В една интересна статия става ясно, че "омрежването" на кравите със специални устройства (напр. Тихият овчар, МуМонитор) дава възможност за много по-добро управление на стадото. Особено важно се оказва идентифицирането на точното време за оплождане на животните, така че да се максимизира времето, през което дават мляко и др.
Като се замисля вече има устройства, които следят основни жизнени показатели на хора (особено на хора в риск), така че с малък upgrade вероятно ще могат да ви кажат и кога е най-добре/вероятно да забременеете...е само ако е важно.
Изобщо животът се пренася в Интернет все повече, което води до поне два икономически важи ефекта:

  • увеличаване на ефективността и производителността
  • намаляване на нуждите от човешка сила.
Изводите за българската икономика и общество можем да си ги направим сами...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.