четвъртък, 24 октомври 2013 г.

100 мерки за 100 дни (и нощи)

След малко отсъствие, поради дълъг път, някъде на запад, един интересен отчет на правителството за 100-те си дни. Какво ни казва той:
1. Акцентира на доста маловажни и нерелевантни неща: примерно:

  • колко много професори има в правителството (няма значение, че си професор по синтаксис пък отговаряш за спорта)
  • че министрите са надпартийни (нима не гласуваме за партии и техните програми?)
  • редица срещи ("диалог"), стратегии, анализи и др. са представени като "мерки" (аз мислех, че това е просто работа, за да се стигне до мерките).

2. Наистина по-съществените неща се броят на пръсти и включват: нормализиране на задлъжнялостта (без да съм я проверявал), намаляване на някои разрешителни режими, събиране на стари концесионни такси, някои данъчни промени, мерки свързани с усвояване на средства от ЕС по различни програми.
3. Има редица мерки тип: да раздадем пари за обезщетения, помощи и др., които са някакво подпомагане за съответните групи, но (според мен) с малък ефект.
4. Има и мерки, които не са много за хвалба, пр.:

  • стабилизиране на държавни дружества (с предоставяне на още средства)
  • още и още пари за тютюнопроизводители
  • увеличаване на цената на въглищата от Маришкия басейн (как ли се вързва това с намаляването на цената на тока?)
  • спират се някакви реформи в МО и с запазват поне 800 военни и цивилни служители, за да се "запазят способностите на военните формирования".

5. Има и любопитни мерки и резултати: хванати са 363 "лидери на престъпни групи" (ама колко престъпни групи има в тази страна?!).
6. Могат да се очакват сума нови закони, стратегии и правила и др. Очаквайте включване...

В заключение: претенциозно е да се говори за 100 изпълнени мерки. Очакваме правителството (и не само то) да започне да комуникира обективно и ясно нещата, които върши (или не върши). Останалото са 101 приказки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, бъдете кратки, придържайте се към темата и общоприетите норми на общуване в публично пространство. Мнения, които не отговарят на тези критерии, както и съдържащи спам, т.н. тролинг и др. ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодаря.